dijous, 26 de febrer del 2009

PODER POLÍTIC, INTERESSOS ECONÒMICS I CORRUPCIÓ A L'ESPANYA LIBERAL (1833-1895)


Conferència de Martín Rodrigo

Estimats amics, estimades amigues: el proper DIMARTS 3 de MARÇ 2009, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la TERCERA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'AssociacióSabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta tercera conferència serà pronunciada per MARTÍN RODRIGO, i porta per títol “PODER POLÍTIC, INTERESSOS ECONÒMICS I CORRUPCIÓ A L'ESPANYA LIBERAL (1833-1895)”. La conferència mostra la relació entre aquests tres vèrtex a partir de la trajectòria de dos empresaris: Pedro Gil Babot (entre 1833 i 1853) i Antonio López y López, marqués de Comillas (entre 1876 i 1883). En el primer cas es demostra com la corrupció va cimentar diferents fortunes (gràcies a la desamortització, a l'arrendament d'estancs, a la compra de voluntats polítiques); en el segon es mostra la intensa capacitat per condicionar la política colonial espanyola (a Cuba i Filipines) per part d'un grup empresarial molt vinculat als partits dinàstics i a la Corona.

MARTÍN RODRIGO, llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Economia per la UAB, és professor d'Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra. La seva principal línia d'investigació és l'estudi econòmic i polític del colonialisme espanyol. Entre les seves obres més conegudes figuren Los marqueses de Comillas (1817-1925). Antonio y Claudio López (Madrid, Lid, 2000), Indians a Catalunya: capitals cubans en l'economia catalana (Barcelona, Fundació Noguera, 2007) i, com a editor, Cuba: de colonia a República (Madrid, Biblioteca Nueva, 2006). Ha publicat diferents articles a Revista de Historia EconomicaHistoria SocialRevista de IndiasAnuario de Estudios Americanos i Estudios Migratorios Latinoamericanos, entre altres.

En nom del secretariat de Sabadell per la República us saluda cordialment Guillermo Lusa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada