diumenge, 1 de febrer del 2009

Sacristán, Robespierre y Fénelon















Mapa dels viatges de Telèmac per la Mediterrània.

Estimats amics, 

com sabeu, la meva recerca actual sobre Coupé de l'Oise (1737-1809), membre de la Convenció Nacional, capellà muntanyenc i robespierrista, m'està duent per indrets insospitats.

La qüestió és que actualment estic llegint les obres polítiques de François de Salignac de la Mothe-Fénelon, arquebisbe de Cambrai y tutor del duc Borgonya que hauria estat el rei Luis XV, de no haver mort el 1711. Fénelon és autor de les aventures de Telèmac, fill d'Ulises. Tracto de determinar si Fénelon influí en Coupé de l'Oise, com diuen alguns historiadors. En el llibre de Jean Touchard, "Historia de las ideas políticas" ( Editorial Tecnos, Madrid, 1970; primera edicióen francés 1961), he trobatr dues cosetes que potser us interessin: 

a.- Robespierre va dir: "Hem de fundar Salento". Salento es la ciutat  utópica imaginada per Fénelon descrita en el llibre XII del Telèmac. No puc trobar aquesta referencia en les Oeuvres de Robespierre per que aquestes no compten amb aparell crític. Però la troballa no está malament, si tenim en compte que ara no recordo bé on he llegit que, quan a la tardor de 1793 l'onada descristianitzadora convertí Nôtre Dame en temple de la deesa Raó ( quina desraó!), en una de les parets de la catedral de Paris s'hi va pintar una frase de Fénelon. Una mostra més que les relacions entre religió y revolució, son quelcom complex de pensar.

b.- En el mateix llibre de Jean Touchard, trobo que Manuel Sacristán Luzón va traduir les "Aventuras de Telémaco" y les va publicar en la Editorial Fama el 1954, 404 planes.

Bé, dues curiositats interessants, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada