dissabte, 23 de maig del 2009

DUES CONFERÈNCIES PER TANCAR EL CURS DE REPUBLICANISME



Dimarts 26 de maig: LA CRISI DEL FRANQUISME: CONTINUÏTAT I RUPTURES, a càrrec de Ferran GALLEGO

Dijous 28 de maig: ELS CONTRABANDISTES DE LA LLIBERTAT: ELS PASSADORS DELS PIRINEUS, a càrrec d'Assumpta MONTELLÀ

Estimats amics, estimades amigues: els propers DIMARTS 26 i DIJOUS 28 de MAIG de 2009, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparan la CATORZENA i la QUINZENA CONFERÈNCIES del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

La conferència de Ferran GALLEGO analitza la crisi del règim franquista i l’estratègia de progressives adaptacions dels representants polítics del bloc social que va donar suport al règim. Les trajectòries de l’aperturisme en vida de Franco i del reformisme amb l’ascens de la monarquia mostren el mite d’un impuls autònom donat cap a la democràcia des del règim. Però, a més, mostren la profunda continuïtat dels espais de poder social i la neutralització a llarg termini de l’esquerra. Uns fets que es van produir per la captació de la iniciativa política pel reformisme de Suàrez i l’acceptació d’aquest marc, en diferents nivells, per les forces que van considerar més rendible la negociació en el marc ofert pel règim que l’articulació permanent entre mobilització, negociació i modificació possible de la correlació de forces existents a la mort del dictador.

Ferran GALLEGO és professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB. La seva línia de recerca fonamental s’ha orientat a l’estudi del populisme nacionalista a Amèrica Llatina i, des de meitat dels anys 1990, al feixisme espanyol i europeu, així com a la nova extrema dreta posterior a 1945. Entre els seus llibres més coneguts estan De Munich a Auschwitz. Una historia del nazismo (2001), Por qué Le Pen (2002), Una patria imaginaria. La extrema derecha española, 1973-2005 (2006),Barcelona, mayo de 1937. La crisis del antifascismo en Cataluña (2007) iEl mito de la transición. La crisis del franquismo y los orígenes de la democracia, 1973-1977 (2008). Ha publicat nombrosos articles en les revistes Historia Social, Afers, Ayer, Boletín Americanista, Anuario de Estudios Americanos, Iberoamerikanisches Archiv, Archipiélago, Anthropos, Revista de Occidente  i El Viejo Topo.

La conferència d'Assumpta MONTELLÀ tracta sobre l'actuació dels “passadors dels Pirineus”, persones que durant els primers anys del franquisme, en plena guerra mundial, van servir de guies a les persones que travessaven clandestinament la frontera (especialment jueus i pilots aliats que fugien de la Gestapo). El resultat de les seves investigacions és sobretot el fruit de les moltes hores de converses que l'autora va mantenir amb alguns dels supervivents d'aquell esforçat grup de persones.

Assumpta MONTELLÀ, escriptora que s'auto-defineix com a historiadora poc convencional [“per devoció, per vocació, amb passió, amb vehemència, amb intensitat”], s'ha dedicat especialment a les històries de les persones anònimes, històries menudes, d'herois que no surten en els manuals d'Història. Els seus llibres més coneguts són La maternitat d'Elna (2005) –que ha estat portat al teatre--, El Setè Camió. El tresor perdut de la República (2007) i ara està a punt de publicar Els contrabandistes de la llibertat: els passadors dels Pirineus, que és precisament l'objecte de la present conferència.

L'Associació Sabadell per la República us agraeïx l'atenció que al llarg de les últimes quinze setmanes heu prestat al nostre cicle de conferències, així com el ressò que heu donat a aquests esdeveniments en els vostres respectius mitjans de comunicació.

Salutacions cordials de Guillermo Lusa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada