diumenge, 10 de maig del 2009

LA MEMÒRIA REPUBLICANA I LA TRANSICIÓ conferencia a càrrec de XAVIER DOMÈNEC


Estimats amics, estimades amigues: el proper DIMARTS 12 de MAIG, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la DOTZENA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'AssociacióSabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per XAVIER DOMÈNEC, i es titula LA MEMÒRIA REPUBLICANA I LA TRANSICIÓ. Usualment s'ha significat que la transició política a la democràcia fou possible gràcies a l'oblit de l'herència republicana per part de noves generacions d'espanyols que havien crescut a partir del rebuig a un passat que es negaven a repetir. Tanmateix la memòria republicana estigué present tant en alguns dels signes d'identitat que mogueren a les lluites per la llibertat, com en les accions de les elits franquistes. En aquesta sessió intentarem reflexionar sobre aquesta presència, llurs conseqüències en el procés de canvi polític i com aquest determinà la mateixa possibilitat del manteniment d'aquesta memòria en el nostre present.

XAVIER DOMÈNEC, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, és especialista en l'estudi dels moviments socials durant el franquisme i la transició. Els seus llibres més coneguts són Quan el carrer va deixar de ser seu: moviment obrer, societat civil i canvi polític, Sabadell (1966-1976), Quan plovien bombes: els bombardeigs de la ciutat de Barcelona durant la guerra civilLa memòria democràtica 1939-1976 iClase obrera, antifranquismo y cambio político. També és autor de nombrosos artícles i capítols de llibre, com ara “Sabadell dels anys setanta: de la submissió aparent a l'esclat antisistema”, “Desarrollismo y clase obrera: la otra cara del milagro español”, “Catalanisme i antifranquisme”, etc.

En nom del secretariat de Sabadell per la República us saluda cordialment Guillermo Lusa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada