dissabte, 6 de març del 2010

Mateu Morral i la cultura obrera autodidacta a Sabadell (1900-1939)

El proper DIMARTS 9 de MARÇ de 2010, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la TERCERA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per EDUARD MASJUAN, i es titula

Mateu Morral i la cultura obrera autodidacta a Sabadell (1900-1939)

A través de Mateu Morral es fa un recorregut pels fonaments culturals dels medis obrers de Sabadell del primer terç del segle XX. En un moment històric en el que la cultura obrera es troba lligada a la innovació social i conforma el substrat de la revolució. Uns medis obrers de Sabadell que s’hi troba el ferment cultural encaminat a l’emancipació de la tradició catòlica i té per objectiu substituir aquesta per una cultura universal i laica.

Així es fa un repàs per l’estel d’innovació cultural obrera que pretenia posar fi al monopoli catòlic sobre el pensament, l’educació i envers la totalitat de les relacions humanes. Es tracta de revisar doncs, el conglomerat d’aquesta dissidència anarquista i republicana que des de l’atemptat reial de 1906 perpetrat per Mateu Morral es trobà sempre sota el punt de mira governatiu. A la vegada, s’exposen algunes d´aquestes manifestacions culturals procedents d’aquesta utopia obrera que actua com a dinamitzadora per a cercar una societat més humana inspirada en l’ordre natural que permetia el conreu dels sentiments i les facultats de les persones envers l’experimentació dels seus pensaments. Algunes de les manifestacions culturals que s’analitzen es troben en el teatre sociològic, l’escola integral o racionalista, el neomalthusianisme (procreació obrera conscient), l’excursionisme científic, l’idioma internacional esperanto, etc.

EDUARD MASJUAN és Doctor en Història Econòmica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1998). Forma part del Grup de Recerca de Qualitat en història econòmicoambiental del Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És autor i coautor de diversos llibres i articles científics en revistes especialitzades nacionals i internacionals sobre urbanisme i demografia amb títols com: Urbanismo y Ecología en Catalunya o La ecología humana en el anarquismo ibérico. Un altre dels eixos centrals d’estudi de l’autor és la història de la cultura obrera autodidacta amb títols de llibres com: Medis obrers i conflictivitat social a Sabadell. Universitat Autònoma de Barcelona, 2006 i Un héroe trágico del anarquismo español: Mateo Morral, 1879-1906. Icaria editorial, Barcelona, 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada